%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

Tekaški center

Vročina: ne bodimo le trmasti najemniki v svojem telesu

10. 7. 2023

Piše: Primož Kališnik

Pri teku v vročih dneh je pravilo, da ne  poskušajmo premagati vročine –  posvetimo se  premagovanju napora, na hitrost pa pozabimo.

Pri teku v vročini in vlagi lahko tvegate dehidracijo, vročinski udar in druge hude težave, povezane z vročino. No, pa prej malo uvoda ...

"Zmagati je super, toda če želite v življenju res nekaj doseči, je skrivnost v tem, da se naučite izgubljati," je povedala nedosegljiva črna gazela Wilma Rudolph.

Modre, modre besede. Resnica o teku je, da ne gre vedno dobro. Včasih trčiš ob zid, včasih se poškoduješ in včasih preprosto ni tvoj dan. In to je v redu.

Vsak dan je dober dan, če tečeš, pravijo. To ni nujno res. Čeprav je tek odličen za telesno in duševno zdravje, ne odpravlja težav in ne nadomešča podpornih sistemov v telesu.

Prav tako je v redu, če imate slab dan na dan, ko ste tekli, ali dober dan na dan, ko niste tekli.

Predvsem velja poslušati svoje telo. Ne bodimo slepi in zgolj gluhi najemniki v lastnem telesu.

Najhujša napaka, ki jo lahko naredi tekač, je tudi daleč najpogostejša napaka - ne poslušate svojega telesa, ko vam sporoča, da vas nekaj boli, da je kilometrina prevelika, da tempo ni vzdržen ali da ne dobivate dovolj kalorij. In da ne pijete dovolj.

Najlažji način, da se izognete težavam zaradi vročine, je, da poskrbite za hidracijo telesa. Pred, med in po vadbi pijte tekočino. Zapisali smo že, da se posameznikove potrebe po tekočini se razlikujejo. Glede na napor pri teku, na to, kje živimo, glede vlažnost, teren in še kaj bi  našli.

Obstaja preprosto pravilo:  ko imamo suha usta in čutite žejo – pijmo!

Brez tekočine največ pol ure

Če tečemo v vročini več kot pol ure, ni več heca,  treba je piti. Med daljšimi treningi naj del zaužite tekočine vključuje športni napitek, da nadomestite izgubljeno sol in druge minerale, elektrolite.

Zelo pomembno pri teku v vročini je, kako smo napravljeni. Tek v vročini je lahko v nasprotju z modnimi trendi in z željo, kako čim bolj pokazati, da skrbimo za telo: najboljša so svetla in ohlapna oblačila. Tesna oblačila bodo  preprečila,  da se bo telo naravno ohlajalo in da bo koža dihala.

Samo povemo.

Temne barve nosimo, ko je mrzlo, saj temne barve pa absorbirajo sončno svetlobo in toploto.

Med tekom se izogibajte nošenju bombaža, ker zadržuje znoj in se ne posuši hitro, kar lahko povzroči odrgnine. To pravilo naj velja za vsa oblačila, vključno z nogavicami, spodnjim perilom in športnimi nedrčki.

Sintetične tkanine (kot sta CoolMax ali Dri-Fit) odvajajo vlago stran od kože, tako da lahko pride do hladilnega izhlapevanja. Čeprav so tekaška oblačila iz tehničnih tkanin morda nekoliko dražja, boste cenili udobje - še posebej med dolgimi teki.

Med tekom ne nosite nogavic iz 100-odstotnega bombaža, stopala se bodo najverjetneje veliko potila, bombaž pa je nagnjen k temu, da so  stopala mokra, kar lahko povzroči nastanek mehurjev. Poiščite sintetične mešanice, kot so tiste iz poliestra, akrila ali CoolMaxa, ki najbolje odvajajo vlago.

Še ena, s katero se bom zameril dekletom: nosite, v vročini, za številko večjo tekaško konfekcijo.

Kakovostna športna očala so nujna, najbolj modro je kupiti taka, da jih lahko nosimo pri več športih in vse leto

Tekaška kapa mnoge v vročini moti, pod njo je še bolj vroče, a če je res kakovostna in zelo, zelo  zračna, je lahko koristna, pomaga pa tudi ščitnik, da je vsaj obraz skrit pred pripeko.

Osnovno navodilo  o zaščiti pred soncem pri teku: zaščitna krema je nujna! Tekači se morajo zavezati, da bodo uporabljali kremo za sončenje in zaščitili svojo kožo, ko bodo na soncu. Ko se tekači odpravijo na pripeko, se morajo s kremo za sončenje namazati vsaj 15 minut pred odhodom na vadbo. Med tekom je vsako uro ponovno treba nanesti kremo za sončenje.

Zgodnja  ura je zlata ura, a narava je vedno močnejša

Najbolj neprimeren čas za tek je med deseto uro dopoldne in peto popoldne, čeprav nekateri menijo, da je mogoče teči že ob štirih popoldne. Je. A je še vroče. In smo še vedno utrujeni od službe ali zaradi tistega, kar smo na dopustu počeli prej. Tudi plavanje in poležavanje na soncu nas izčrpata, še zlasti, če ne pijemo dovolj.

No, ni vse izgubljeno: tek v mogočni senci gozdov je mogoč tudi ob »prepovedanih« urah, le hidrirani moramo biti.

Zgodaj zjutraj je šampionski čas, ko govorimo o najboljšem  delu dneva za tek.

Tu pa se srečamo z vprašanjem, za kako dolgo je naše telo zjutraj že podprto z nujno potrebno količino energije in, seveda, kako dobro smo hidrirani.

Pri teku v vročih dneh je pravilo, da ne  poskušajmo premagati vročine – vročina je del narave in narave  ni mogoče ne premagati in ne prelisičiti. Preprosto se posvetimo premagovanju napora, na hitrost pa pozabimo.

Če nas stisne, del poti prehodimo, in potem spet stecimo. Napori čez rob, če je to del našega načina teka, so za hladnejše vreme, tako kot tudi intervali in fartlek.

Med tekom se seveda najbolje hladimo z vodo. S pitjem ali da se polijemo z njo po glavi, zadaj po vratu, pod pazduhami in po notranji strani zapestij.

Noge naj ostanejo suhe, ker voda še za v čevelj ni dobra  - in to velja tudi za tekaškega!

Če se pa zataknemo ...

O teku v vročini se velja poučiti, predvsem o znakih, da nekaj ni v redu. Če se počutite slabotno, omotično, dezorientirano in se nehate potiti ali pa je vaša koža hladna in mlahava, ste v težavah. Takrat upočasnite tek ali se ustavite  in si nujno privoščite nekaj tekočine.

Če vam je slabo, sedite ali lezite v senco in poiščite pomoč. Torbica, v kateri med tekom nosite telefon, je morda neudoben dodatek v vročini, a je pameten del opreme.