%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

Tekaški center

Taktika na maratonu v treh korakih

4. 10. 2022

Pred ogrevanjem si dobro pritrdite opremo (gele) in zavežite čevlje. Ogrevanje ne rabi bit dolgo, vseeno pa naredite približno 10 min lahkotnega teka, raztezne vaje in obvezno nekaj aktivacije v obliki pospešenih tekov.

Na štartu pazite na gnečo saj si ne želite da vas že na začetku kdo pohodi ali celo sezuje. Glejte pred sebe, predvsem pa pod sebe. Ceste v centrih mesta so polne jaškov, lukenj, robnikov in drugih ovir na katerih si ne želite zviti gležnja.

Iščite najkrajšo linijo in poskušajte teči po njej. Tek po zunanjih linijah vam lahko maraton podaljša za kilometer ali celo več.

Pozanimajte se na katerih kilometrih so okrepčevalne postaje in se pripravite na njih. Če ste v koloni rahlo pospešite, tako da pridete na postajo med prvimi in se vam ne bo potrebno prerivati ali ustavljati. Komunicirajte s prostovoljci, da vam izročijo tisto kar potrebujete. Na tak način je manjša verjetnost, da vam okrepčilo pade iz rok.

Naredite si prehramben načrt in se ga držite. Pravijo da je vsak načrt dober, pa tudi če je slab in to velja tudi za maraton. Določite si število gelov, vzemite kakšnega več za rezervo in jih jemljite po čarovnici ki ste si jo določili. Če tudi vam proti koncu maratona sladkor v gelih več ne bo všeč, se prisilite in jejte naprej. Brez zadostnega vnosa energije boste težko prišli do cilja.

Boris Fluher, dpl.šp.trener