%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

Tekaški center

Seneni nahod in tekaški copati

6. 4. 2023

Piše: Primož Kališnik, Delo/Polet

Kako spomladanske alergije vplivajo na tek? Močno je prešibek izraz ...

Dokler nimamo zamašenega nosu, se ne zavedamo, da je bilo za nas dihanje samoumevno. Pomlad. Tek in alergije, bolje, seneni nahod? Obup: tisti, ki imamo seneni nahod vemo, kako huda nadloga je že zgolj bivati, kaj šele teči v takem stanju.

No, gremo od splošnega k posebnemu, kot se reče.

Od simptomov do teka

Na planetu živi na milijone ljudi, ki trpijo zaradi cvetnega prahu in alergij; če ste med njimi, zagotovo ne potrebujete koledarja, ki bi povedal, da je prišla pomlad.

Alergijski rinitis, ki mu pravimo tudi seneni nahod, lahko včasih zamenjamo s prehladom. Ki to ni.

In kaj zdaj, bomo nehali teči? Ne. Ni pa vztrajanje pri teku povsem preprosto …

Čeprav sam seneni nahod ne ogroža življenja, je lahko neprijeten. Če ga imate, ste zagotovo že sami iskali nasvete, kako se čim bolj uspešno spopasti s to nadlogo. A bolj, ko vam je jasno, da vsako pomlad znova niste prehlajeni, in da ste žrtve spomladanskega cvetnega prahu in alergij, bližje je čas, da obiščete alergologa.

Namreč, alergija na cvetni prah pomeni katastrofalno počutje. Boli glava, v ustih, oči so otekle, v nosu pa je čista norišnica.

Preden vam pomaga zdravnik, pa ... Recimo, da je suh in vetroven dan, in ima cvetni prah športni dan - zagotovo se vas bo le-ta silovito lotil.

Specialisti za alergije na Kliniki Mayo pravijo, da se lahko pred alergijami nekoliko zaščitite sami. Neprijetne opozorilne znake alergij je enostavno opaziti: srbeče in solzne oči, srbeč in moker nos ali zamašen nos.

Teoretično, a ne povsem preprosto je napotilo, da se izogibate ali omejite izpostavljenost alergijam. Klimatska naprava je v takem primeru prijatelj, tako v avtomobilu in v hiši, ali v službi.

Ko pridete domov, se preoblecite, tako odstranite cvetni prah, ki se je morda prilepil na oblačila, pred spanjem je nujno prhanje, da se znebite cvetnega prahu, ki se je morda prilepil na lase.

Ljudje, ki se zavedajo, da imajo alergijo, začnejo jemati zdravila nekaj tednov pred začetkom nore sezone kihanja.

Prva vrsta zdravljenja so tako imenovani oralni antihistaminiki, ki pomagajo pri srbenju, tekanju in kihanju. Pršilo za nos pa resnično pomaga pri odpravljanju nekaterih zastojev in izcedka iz nosu smo prebrali pri nasvetih, ki jih ponujajo na ameriški Kliniki Mayo.

V pomoč so tudi fiziološke raztopine z destilirano vodo.

Ne čakajte na maj, pojdite k zdravniku!

Najboljši čas za obisk alergologa je takrat, ko ste preizkusili vse možne ukrepe za nadzor okolja in zdravila brez recepta, vendar imate še vedno simptome.

Tudi zato, da bi lahko tekli. Morda manj uspešno, a vseeno – tekli.

Pri teku, tudi, ko je vse v redu, so pljuča precej obremenjena; tek na prostem v času največje sezone alergij lahko resno obremeni celoten dihalni sistem. Tek poveča hitrost dihanja, zaradi česar vdihnete več alergenov, pravijo strokovnjaki športne medicine iz bolnišnice Houston Methodist.

To pomeni, da se ne boste spopadali le s pomladanskim piskanjem v prsih, ampak tudi s pogostimi simptomi sezonskih alergij, kot so zamašenost nosu, izcedek iz nosu, praskanje v grlu in draženje oči - skratka z vsem, zaradi česar bi se morali odpovedali gibanju v naravi.

Tekači smo trmasta bitja. Da bi se zaradi najmanjšega odtenka rumenega prahu v zraku, ki povzroči kihanje, odpovedali teku na prostem?

Ne, nikakor. Treba pa je vedeti: senenega nahoda ne moremo prelisičiti, lahko pa se z njim spopademo.

Če so pomladanske alergije tako hude, da vplivajo na vaš tek, pri alergologu ugotovite, na kaj ste alergični in kako občutljivi ste. Zavedanje, v katerih pogojih se bodo simptomi pojavili pomeni, da se lahko izognemo marsikateri nevšečnosti.

Ko poznate sprožilce, lahko na spletnih straneh preverite lokalno stanje glede količine in vrste cvetnega prahu. Koncentracija cvetnega prahu običajno najvišja med 5. in 10. uro zjutraj. Če počakate do popoldneva in večera, bo morda to bolj koristno za zmanjšano izpostavljenost in si tek olajšamo.

Če veste, kaj sproži vaše simptome, to lahko pomaga tudi pri preventivnih ukrepih, preden se odpravite na zrak. Če simptomi niso tako hudi in jih je treba obravnavati le po potrebi, je lahko dovolj dobra strategija jemanje peroralnih antihistaminikov, vsaj eno do dve uri pred tekom, svetujejo zdravniki. V nasprotnem primeru lahko alergolog priporoči nosno steroidno pršilo ali dodatna zdravila na recept, da bo tek bolj znosen. Če vas srbijo oči, lahko kapljice za oči z antihistaminiki, ki so na voljo brez recepta, na teku prinesejo resno olajšanje.

Vsemu zapisanemu navkljub iskreno svetujemo, da ne posegate po zdravilih, niti tistih brez recepta, brez posveta z zdravnikom.

Tako, kot vemo, da je najbolje teči pod nadzorom strokovnjaka, gre pri zdravju še veliko bolj zares.

Zato: če na pomlad tečete in vas nenadoma odseka v prsih - ustavite se. Počijte. In pojdite domov. Tek v takem stanju je Sizifovo početje. Igranje z zdravjem - kar se tiče tekanja, pa vemo, da tečemo za zdravje.

Bomo pa še kakšno rekli o alergijah, zagotovo!