%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

Tekaški center

Maraton se bliža – kaj še moram storiti?

19. 10. 2022

ORGANIZIRAJ SE

Čeprav za tek ne potrebujete veliko opreme, vseeno poskrbite, da imate vse pripravljeno. Naredite si seznam potrebne opreme in med pakiranjem zložite vso pred sebe. Tako ne boste nič pozabili. Poskrbite za malenkosti kot so tekaške nogavice, gumica za lase, štartno številko, plastenka vode, rezervna oblačila, saj vas lahko vsaka malenkost vrže iz tira. Vso logistiko uredite 2 ali 3 dni pred maratonom, tako da vam dan pred tekmovanjem ne potrebno skakati okoli in urejati stvari.

Pri organizaciji imejte v mislih tudi dan tekmovanja. Po kateri poti bom šel na prireditveni prostor, bodo ulice in ceste že zaprte, kje bom parkiral in kaj če tam ne bo več prostora? Koliko časa bom hodil od vozila do štarta, kam bom dal opremo, kje se dobimo s tekači, kdaj in kje se bom ogreval ter kdaj bom šel na štart, da ne bom dobil dobro pozicijo. To so vse stvari za katere je nujno načrtovanje naprej.

RUTINA

Na dan maratona ohranjajte vsakodnevno rutino, ki ste jo vajeni. Največja napaka je, da preizkusite nove stvari, ki vam jih je svetoval prijatelj ali ste jih kje prebrali. Zajtrkujte tisto česar ste vajeni in spijte kavo, kot jo vsak dan. Predvsem ne eksperimentirajte! Edina stvar, ki jo spremenite je ta, da vstanete prej kot po navadi. Dodatni čas vam bo prišel prav, da ne boste hiteli in česar pozabili.

POČIVAJ

Tako enostaven nasvet pa ga upošteva najmanj tekačev. Veliko jih v zadnjih dneh pred maratonom postaja živčnih in dobivajo občutek da niso dovolj naredili.  Samo še en trening, samo še malo grem teč. V tem času ne morate narediti nič dobrega, lahko pa veliko slabega. Noge v zrak in počivat. Na dan pred tekmovanjem si ne nalagajte nepotrebnega dela, dvig številke in druge obveznosti uredite že prej, in ne nabirajte kilometrov z nepotrebno hojo.

DRŽI SE NAČRTA

Če ste poskrbeli za organizacijo imate sedaj vse pripravljeno. Vaša naloga je samo še, da se držite načrta. Ne spreminjate stvari zadnji moment. Pripravljali ste se več mesecev in vse dobro načrtovali, zato nepremišljene spremembe v zadnjem hipu niso najboljša odločitev.

Boris Fluher, dpl.šp.trener