%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

Tekaški center

Kako se pri teku izogniti bolečinam v dojkah

27. 9. 2023

Piše: Primož Kališnik

Nasveti in rešitve, da boste naslednjič tekle brez bolečin

Vprašanje, kako se izogniti bolečinam v dojkah pri teku, je pri tekačicah zelo pogosto. Medtem ko številni med nami obožujejo koristi za telesno in duševno zdravje, ki jih prinaša tek, pa bi lahko brez bolečin v prsih, ki ga lahko spremljajo, tekli vsi.

Bolečine v prsih (imenovane tudi mastalgija) med tekom niso tako presenetljive, če upoštevamo, koliko - in v katere smeri - se dojke premikajo med vadbo.

Mastalgija je sicer "izven teka"  opisana kot benigna bolezen dojk, ki jo več kot 50- odstotkov žensk opaža v eni ali obeh dojkah, največkrat med menstruacijo.  Bolečine so lahko povezane z vnetjem, s cistami v prsih ali pa so posledica drugih bolečin v telesu.

Bolečine v dojkah med tekom so torej povezane s premikanjem dojk, a ne le z gibanjem navzgor in navzdol, ampak tudi vstran in naprej-nazaj.

Strokovnjaki  za zdravje dojk so ugotovili, da se lahko prsi med tekom premaknejo v povprečju za 10 cm - v treh različnih smereh.

Pri tem - bolje, zoper to - lahko pomagajo najboljši športni nedrčki za tek, zlasti ker so raziskave pokazale  tudi to, da če prsi med tekom niso ustrezno podprte, doživijo enako silo G kot voznik formule 1 in lahko pride do potencialno škodljivega raztezanja kože.

Kaj nam naredi sila G? Ko na človeško telo delujejo velike sile G navzdol, se kri iz glave pretaka v spodnje okončine, kar hitro preobremeni zmogljivost srca, da bi jo prečrpalo v možgane. Po drugi strani pa ekstremne negativne ali naraščajoče sile G  silijo kri iz okončin navzgor proti glavi.

Za boljše razumevanje, kako obremenjene so dojke med tekom, poglejmo pojav sile G v  vsakdanu. Sila G je tista, ki jo občutimo pri pospeševanju ali upočasnjevanju v določeni smeri. Vse  se vrti okoli gravitacije in tega, kako jo večina od nas doživlja vsak dan.  Z njo nimamo težav, ker smo je navajeni, medtem ko  velika hitrost spremeni razmere. Tako se na primer počutimo nelagodno v dvigalu ali v letalu, zlasti ko leti navzgor ali pristaja. V tem primeru občutimo na  telesu več kot 1,3 enote  sile G .

Ko z avtomobilom pri hitrosti 160 km na uro zapeljete v oster ovinek, lahko občutite 4 enote  sile G. 

Povprečna sila G v formuli 1 je približno 6 enot sile G - kot pojasnilo in dodatek k prej omenjeni primerjavi med tekom in dirkalniki.

Ženske z večjim oprsjem po navadi doživljajo večje premike dojk in trpijo zaradi večjega nelagodja, zato je vredno preveriti ponudbe najboljših športnih nedrčkov za velike prsi, da si zagotovite dodatno podporo, ki jo potrebujete med tekom. Ženske z manjšimi prsmi pa lahko še vedno doživijo raztezanje in poškodbe Cooperjevih vezi – to so vezi, ki držijo prsi na prsni steni.

V čem je torej skrivnost, da se izognete bolečinam v prsih pri teku in se enkrat za vselej znebite tega nelagodja?.

Kaj med tekom povzroča bolečine?

Glavni razlog za bolečine v dojkah pri teku je napetost kože in vezi, ki jo povzroča gibanje: se dojke se gibljejo po zapletenem vzorcu, ki vključuje gibe gor in dol, od strani do strani ter naprej in nazaj, kar povzroča bolečine.

Raziskava  o maratonskih tekačicah je pokazala, da jih je 32- odstotkov doživljalo bolečine v dojkah, ki so bile pomembno povezane z velikostjo košarice in so bile večje med intenzivno vadbo v primerjavi z zmerno vadbo.

Prsi naravno podpirajo vezi, imenovane Cooperjeve vezi - tako so poimenovane po kirurgu, ki jih je prvi opisal. V prsih ni mišic, ki bi jih držale na mestu - te vezi jih pritrjujejo na prsne mišice. To pomeni, da se lahko, če se raztegnejo ali poškodujejo, prsi povešajo.

Zato pozor: tek te vezi zelo obremenjuje in jih lahko trajno poškoduje, pravijo strokovnjaki.

Kako se izogniti bolečinam

Bolečinam v prsih pri teku se najbolje izognete tako, da investirate v športni nedrček, ki vas bo močno podpiral. Tudi če imate manjše prsi, Cooperjeve vezi še vedno potrebujejo oporo, kar lahko dosežete le s pravilno prilegajočim se športnim nedrčkom.

Športni nedrčki v velikosti običajnega modrčka so najboljši način za zagotovitev maksimalne podpore, saj z njimi dobite pravilno, čvrsto velikost pasu, ki  bo držal dojke in jih podpiral iz spodnjega pasu, od koder mora izhajati 80- odstotkov podpore tako pri običajnih kot športnih modrčkih), košarici pa bosta zaobjeli  prsno tkivo, da ne bo izpadalo in se pretirano gnetlo.

Širok trak na hrbtni strani športnega modrčka in blazinaste naramnice bodo zagotovili največje udobje na predelih, ki se lahko med vadbo drgnejo. Najboljši način, da se izognete bolečinam v prsih med tekom, je nošenje strokovno prilagojenega športnega modrčka - nobene prsi niso premajhne za pomerjanje modrčka! Celo pri košarici B prsno tkivo, ki se med tekom premika, povzroča odrgnine, če ni pravilno podprto.

Samo mimogrede, kot pomoč v premislek … Košarica B je velikost prsi, ki je manjša od slavne košarice C, vendar je dejansko večja od košarice A. Nekatere ženske menijo, da je košarica B najprimernejša, ker lahko najdejo modrčke različnih stilov in okraskov, druge pa menijo, da košarica B ni dovolj, ker si želijo na videz polnejše prsi..

Kaj je pravo

Preden obujete tekaške copate, si na roke nataknete eno od najboljših tekaških ur in začnete teči, se morate prepričati, da se vaš športni nedrček pravilno prilega in da vašim prsim zagotavlja potrebno podporo, ki preprečuje neprijetne občutke.

Obstaja nekaj testov, s katerimi se lahko prepričate, da se vaš športni nedrček pravilno prilega. Med ramo in trak morate lahko vstaviti dva prsta, da se prepričate, da ni pretesen in ne ovira dihanja.

Na tkanini ne sme biti nobenih gub - na koži mora biti ta ravna in gladko prilegajoča se. Prepričajte se, da se trak okoli prsnega koša dobro prilega, saj bo ta del nosil veliko opore. Ko prvič pomerite nov športni nedrček, naredite hiter test z odrivanjem ali skakanjem gor in dol na mestu, da preverite, ali vas bolijo prsi.

Ko so podporne vezi in tkivo v prsih poškodovani ali raztegnjeni, se ne morejo vrniti v prejšnje stanje - trajno bodo poškodovani.

Zato je nadvse pomembno, da ob vsaki vadbi nosite dobro prilegajoč se športni nedrček, še posebej, če imate večje prsi!