Tekaški center

Kako izbrati dobre tekaške copate

21. 3. 2023

Piše: Primož Kališnik, Delo/Polet

Želite močno, trdno razmerje, ki je pripravljeno na daljši časovni rok? Spoznajte svoje tekaške copate.

Dobri tekaški copati zagotavljajo dobro počutje celotnega telesa, odganjajo poškodbe in nam dobesedno podarjajo veselje med tekom. Jasno, da nam morajo biti prav - in prav tako pomembno je, da izberemo par, ki je primeren za naš slog teka in za terene, kjer bomo uživali v naravi.

Torej: kje bomo tekli?

Največ po asfaltu? Ali po makadamu, morda po gozdu? Dobra novica je, da lahko Izbiramo med modeli copat za asfalt, za makadam in za grobe gozdne poti.

Da je tek udoben? Ni, tek je lep. Udobni so lahko le copati. To je pa je odvisno od blaženja v podplatu.

Blaženje je - tehnično - debelina materiala pod vmesnim podplatom in trdota pene v podplatu. Je pa trend močnega blaženja prisoten že nekaj let in nič ne kaže, da bi mu pojemala sapa.

Ko govorimo udobju teka, tudi ne smemo mimo padca pete, višinske razlike med peti in sprednjim delom obuvala. A o tem malo kasneje.

Seveda naša noga v obuvalu, kljub blaženju, potrebuje nekaj več. To je opora, ki jo zgornji del copata ponuja nogi. Izkušnje kažejo, da večina tekačev lahko izbere nevtralen čevelj. In tisti, ki ne? Če se stopalo pri teku nagiba in zvija daleč navzven ali navznoter, obstajajo čevlji, ki lahko stopalu pomagajo, da je takšno gibanje nadzorovano, omejeno, in da se kljub drugačnemu postavljanju noge na podlago počutimo dobro.

Zagotovo se nam mora tekaški copat dobro prilegati. Že ko ga prvič nadenemo. Recimo temu konservativno razkošje. Biti nam mora udobno, a naš korak mora biti vseeno vedno gotov in dovolj natančen.

Tekaška obutev za tek tek po asfaltu pomeni, da so čevlji lahki in prilagodljivi, ponujajo blaženje ali stabilizacijo stopal med ponavljajočimi se koraki po trdih in zelo ravnih površinah.

Takšna obutev ima bolj ravne in gladke podplate, s katerimi čim bolj enakomerno, glede na površino podplata, pri koraku ustvarjamo stik z asfaltom.

To je obutev za tek po pločnikih, cestah, na tartanu ali pa na mehanskih simulatorjih teka, torej na tekaških stezah.

Čevlji za tek po terenu so namenjeni za poti s skalami, blatom, koreninami. Zato potrebujejo boljši oprijem s podlago in imajo v primerjavi s čevlji za cestni tek bolj razbrazdan podplat. Takšna obutev je lahko pod stopali ojačana s ploščicami, ki ščitijo stopala pred grobo podlago. Tovrstni čevlji so bolj togi, vmesni podplat mora namreč zagotavljati za prepričljivejšo oporo na neravninah.

Amortizerji, kot si jih le želimo

Mehkoba teka v tekaški obutvi je odvisna od dveh vidikov blaženja: čvrstosti pene in debeline materiala čevlja med stopali in tlemi, kar se - v grobem - meri pod peto in narastiščem prstov. Material v vmesnem podplatu je običajno določena vrsta pene, običajno EVA ali poliuretan, ki ima nalogo absorbirati udarce, ko se stopala dotaknejo tal.

Nekateri tekači si za udobje želijo širše in mehke podplate. Drugi ne želijo, ali ne potrebujejo toliko blaženja, saj imajo raje večjo odzivnost tekaškega koraka.

Seveda lahko opišemo razlike med stopnjami blaženja.

Največje blaženje: tekaški copati imajo debelo blazinjenje v srednjem delu podplata, to je popoln občutek mehkobe. Udobje in debelejše in mehkejše pene pod nogami pridejo prav pri teku na dolge proge ali večdnevnih tekmah. A izjemno mehko blaženje ni za vsakogar, saj so tekači, ki preprosto ne marajo občutka mehkobe.

Zmerno blaženje: pomeni, da takšni tekaški čevlji predstavljajo ravnovesje med udobjem, mehkobo koraka, in šibkim blaženjem copata, ali copatom, ki je skoraj brez njega.

Minimalno blaženje: za tekače, ki želijo čutiti povezavo s tlemi pod seboj. No, za pretiravati s tem, če nimate veliko izkušenj, pa ni.

Padec med peto in prsti

Obljubili smo pojasnitev. Padec pete predstavlja razliko v blaženju med peto in prsti čevlja, meri se v milimetrih. Ta padec vpliva na to, kako stopalo udarja ob tla.

Tekaški čevlji stare šole imajo običajno padec pete približno 10 mm in več. To pomeni veliko blaženja v peti in spodbuja stopalo, da pristaja najprej na peto.

Čevelj z ničelnim padcem pete pomeni, da je pod peto in prsti enako blaženja. Manjši, kot je padec, bolj bo čevelj pripomogel k spodbujanju stika s podlago s sredino stopala, ki je manj neprijeten od udarca s peto.

Nižji, kot je padec pete, bolj bodo obremenjene Ahilove tetive.

Navajenost na tekaško staro šolo pomeni, da se boste morda morali prilagoditi na čevlje z manjšim padcem pete. Manjši padec pomeni od 0 mm do približno 8 mm.

A da ne bo pomote: padec pete in skupna količina blaženja sta neodvisna drug od drugega. Tudi zelo blaženi čevlje imajo še vedno lahko ničelni ali nizek padec.

Če skušamo dodatno razložiti pomembnost padca pete.

0-3 mm: plosko. Čevlji za pristajanje na sredino ali sprednji del stopala. To je geometrija, pri kateri je vaše stopalo v "najbolj naravnem" položaju, ko se dotaknete tal, vendar je občutek za večino tekačev izjemno plosk, vse dokler se telo ne prilagodi. Pri taki obutvi velja, da je to nekoliko bolj naporno za Ahilove tetive, meča, stegenske in mišice zadnjice.

4-8 mm: občutek stika s tlemi je zelo plosk in tak čevelj je namenjen predvsem tistim, ki pristajajo na srednji del stopala. Peta je neobremenjena, v njej je le malo blazinjenja, ki pa vseeno poskrbi za nenamerne udarce s peto ob tla.

9-12 mm: čevelj za zmerne udarce s peto. V teh čevljih bi morali uživati tisti, ki tečejo rahlo po petah, in to je dober začetek, če poskušate razviti bolj naravno tekaško gibanje. Zagotovo boste zaznali peto in možno je pristajanje na sredini stopala, vendar boste morda imeli občutek, da vas peta čevlja ovira.

12+ mm: pristajanje na petah. Ti čevlji so zasnovani za tekače, ki tečejo po petah. Pogosto imajo čevlji najbolj opazno blaženje in so tradicionalna vrsta tekaških čevljev, kot ko smo še vsi pristajali na peto. Žal.

Koliko podpore potrebujemo?

Kaj se zgodi, ko stopalo pri teku udarja ob tla? Pronacija je naravni način, kako se stopalo ob udarcu ob tla zvije navznoter in se pomakne naprej. Poznamo tri različne vrste pronacije, zato potrebujete obutev z značilnostmi, ki podpirajo vašo stopnjo pronacije. Blagovne znamke uporabljajo različne tehnologije obutve in funkcije, ki zmanjšujejo prekomerno gibanje. Tehnologije v copatih so namenjene lažjemu prehodu stopala, ko se dotakne tal in poda v nov korak.

Osnovna pronacija je imenovana tudi nevtralna pronacija. Ko se stopalo značilno zvrne navznoter. To pomaga pri blaženju udarcev in razbremenitvi pritiska na kolena in sklepe. Je normalna lastnost nevtralnih, biomehansko učinkovitih tekačev.

Prekomerna pronacija je, ko se stopalo pretirano zvrne navznoter, zaradi česar obstaja nevarnost poškodb. Za prekomerno pronacijo so primerni čevlji za stabilizacijo ali za uravnavanje gibanja. Opazujte vzorce obrabe v bližini palca na nogi in notranjega roba podplata na podplatu.

Supinacija je, ko se stopalo ob stiku s tlemi zvije navzven. Relativno malo tekačev ima supinacijo, a tisti, ki jo imajo, bodo morda potrebovali obutev z več blaženja in prilagodljivosti. Da bi potrdili supinacijo, poiščite znake obrabe ob zunanjem robu podplata tekaškega čevlja.

Pronacijo lahko določite tako, da strokovnjak za obutev opazuje vaše gibanje stopal med tekom. Drug način je, da preučite vzorec obrabe na dobro uporabljenem paru tekaških copat. Tako zlahka ugotovite vrsto svoje pronacijo in stopnjo podpore obutve, ki bi jo lahko upoštevali.

Še v dodatno pomoč, da ne boste zmedeni.

Osnovna pronacija. Stopalo se običajno zvrača navznoter.

Vzorec obrabe čevljev: osrednji del stopala in del pete.

Čevlji, ki jih je treba poiskati: nevtralni čevlji ali stabilni čevlji z rahlo zgradbo.

Prekomerna pronacija. Stopalo se preveč zvrača navznoter.

Vzorec obrabe čevljev: običajno se pojavlja ob notranjem robu čevlja.

Čevlji, ki jih je treba poiskati: čevlji za stabilizacijo s strukturirano podporo stopalu. V skrajnih primerih obutev za nadzor gibanja.

Supinacija. Stopalo se pretirano zvija navzven.

Vzorec obrabe čevljev: običajno se pojavlja ob zunanjem robu čevlja.

Čevlji, ki jih je treba poiskati: Nevtralni čevlji se lahko dobro obnesejo.

Iskanje ravni podpore

Ko ste se odločili, kako bi se radi počutili v čevljih, lahko glede na svojo biomehaniko v čevljih poiščete raven podpore, ki bo okrepila vaš korak. Obstajajo tri kategorije podpore tekaških čevljev: nevtralna, stabilna in nadzor gibanja (visoka podpora).

Nevtralni čevlji: te čevlje lahko uporabljajo tudi tekači z rahlo pronatorno nagnjenostjo, vendar so najboljši za nevtralne tekače ali tekače s supinacijo (ki so nagnjeni k zvijanju navzven).

Običajno nimajo funkcij za nadzor gibanja, kot so oporni sredinski stebrički, ki ojačajo stranski lok vsakega vmesnega podplata.

Čevlji za stabilizacijo: ti čevlji imajo stabilizacijske naprave, ki pomagajo nadzorovati pronacijo.

Pogosto vključujejo opore, ki nadzorujejo gibanje s strani na stran.

Primerni so za tekače z blago do zmerno prekomerno pronacijo. Čevlji niso tako togi kot čevlji za nadzor gibanja.

Čevlji za nadzor gibanja: to so najbolj stabilni tekaški čevlji, ki preprečujejo zmerno ali hudo prekomerno pronacijo (ti čevlji so manj pogosti in jih je najverjetneje mogoče kupiti v specializiranih tekaških trgovinah.)

Najboljši so za tekače z zmerno do močno prekomerno pronacijo.

Značilnosti vključujejo čvrste stebričke, ki ojačajo obokano stran vsakega vmesnega podplata, trše pete in zasnovo, zgrajeno na bolj ravnih podplatih, ki preprečujejo prekomerno pronacijo.

Običajna je posebna notranja konstrukcija, kot sta trša peta ali gostejša pena v podplatu.

Kako kupiti tekaško obutev

Izmerite dolžino obeh nog! Tako boste prodajalcu pomagali najti primerno dolžino obutve. Pri pomerjanju novih tekaških copat je pomembno, da si izmerite obe nogi (in vedno nadenete oba copata).

Čevlje pomerite ob koncu dneva. Stopala čez dan otečejo in bodo največja ob koncu dneva. Tako se boste izognili nakupu premajhnih čevljev.

Nujno je, da v predelu za prste ostane za palec prostora, biti mora dovolj prostora za premikanje prstov na nogah. Širina copata mora biti prilegajoča se nogi, vendar mora omogočati nekaj prostora za gibanje stopala, seveda brez drgnjenja. Vezalke morajo biti tesno prilagajoče se nartu, vendar ne zategnjene.

Še enkrat. Preizkusite oba čevlja, nekateri ljudje imajo eno stopalo večje. Preizkusite desni in levi čevelj ter poiščite par, ki bo ustrezal vaši večji nogi.

S seboj prinesite vložke, tekaške nogavice ali ortopedske vložke, če jih uporabljate. Našteto zelo vpliva na to, kako se čevelj prilega.

Prepričajte se, da so copati udobni že od samega začetka. Tekaške obutve vam ni treba uvajati.

Veste, kaj je sreča! Ko smo lastniki povsem novih tekaških copat!