%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

Tekaški center

Grajenje tekaškega alter ega

18. 4. 2023

Piše: Primož Kališnik, Delo/Polet

Za izboljšanje svojega teka uporabite skrivno identiteto. Kako ustvarimo svojo tekaško osebnost?

Veliko bolj kot odločitev, ali gremo jeseni na maraton v najlepšem mestu, kot ga imamo v Ljubljanski kotlini, je pomembno, da tek posvojimo. Da postane naš družinski član - in to ne kakršen koli, pač pa naš dvojček, če že ne akter ego, se pravi drugi jaz, pravi ultramaratonka Nicole Linke na Medium.com.

Na svoj alter ego lahko gledamo kot na klon samega sebe ali drugi jaz nas samih. Če govorimo o poklicu, je naš poklicni alter ego lahko zaupanja vreden pomočnik, ki točno ve, kaj šef želi narediti. Naš duhovni, osebni alter ego je lahko naš bližnji prijatelj, ki je skorajda kot naš dvojček. Alter ego se lahko nanaša tudi na drugo, skrito plat lastnega jaza.

To je lahko naš tekaški alter ego.

Kako ustvariti svoj tekaški alter ego? Ustvarjanje svojega tekaškega alter ega je proces, ki se ga je treba lotiti korak za korakom.

Zakaj bi sploh imeti svoj alter ego? Prvi korak je, da se odločite, zakaj želite imeti tekaški alter ego? Ali želite teči hitreje? Z manj zavor in strahu? Morda zoprna poškodba povzroča psihično blokado, ki je ne morete premagati? Ali zlahka obupate in želite imeti boljši čustveni nadzor, da boste lahko nadaljevali, ko boste med tekom dosegli najnižjo točko? Želite vedno ohraniti trezno glavo, ko težave grozijo, da bodo izničile vaš napredek na dirki?

Pogovorite se s samim sabo in si zapišite vse razloge za oblikovanje svojega tekaškega alter ega.

Opredelite značilnosti in obnašanje svojega tekaškega alter ega. Ko ste našteli razloge za ustvarjanje svojega tekaškega alter ega, opredelite, katere značajske lastnosti ima oseba v vas, ki naj dosega zastavljene cilje. Morda si želite ustvariti svoj tekaški alter ego, da bi tekli samozavestno in brez strahu, da bi premikali svoje meje in preizkušali svoje meje?

Idealne značajske lastnosti vsakega tekača so, da je samodiscipliniran in konča zahtevne treninge. Svojo samozavest nenehno krepi tako, da si postavlja cilje in se po najboljših močeh trudi, da bi jih dosegel.

Če si težko predstavljate take značajske lastnosti svojega tekaškega alter ega, lahko za navdih uporabite tudi svoje tekaške junake. Zapišite lastnosti, ki jih pri vzornikih občudujete, in jih dodajte opisu značaja svojega alter ega.

V resnici nam to ne bi smelo delati preglavic, saj tekači vemo, kako pomembni so potrpežljivost, poštenost in trdo delo - zato si vsi želimo, da to pooseblja tudi naš tekaški alter ego.

Zapišete lahko preprost seznam značajskih lastnosti ali pa svoj idealni tekaški alter ego podrobno opišete v pisnem besedilu. Oblika je odvisna od nas samim, bistveno pa je, da je tak opis čim bolj podroben.

Naj naš tekaški alter ego naj postane zelo živ. Navsezadnje boste morali vedeti, kakšno vlogo boste igrali, ko boste naslednjič tekli.

Dajte svojemu tekaškemu alter egu ime. Zdaj sledi zabavni del. Ko imate svoj lik dodelan, dajte svojemu alter egu ime. To lahko storite na več načinov, pri čemer ste lahko ustvarjalni, koti si le lahko želite. Ime našega tekaškega alter ega je kombinacija najbolj norih stvari, sploh ni pomembno, važno je, da ta junak zaživi. In da, čeprav namišljen postane resničen.

Pustite svoji ustvarjalnosti prosto pot in se pri domišljiji ne omejujte.

Poiščite totem za aktivacijo svojega tekaškega alter ega. Ne pozabite, da ustvarjate vlogo, v katero se vživite med tekom. Ne poskušate na silo spremeniti svojega značaja, saj smo zase najboljši taki, kot smo, želimo si le izpostavite drugačno plat svoje osebnosti. Tekaške osebnosti. Zato je koristno imeti totem, ki aktivira vaš alter ego, ko ga potrebujete.

Ta totem je lahko kar koli, kar vam pomaga pri povezovanju z našim tekaškim alter egom. Če na primer tekaško uro nosite le med treningi in tekmovanji, je to lahko odličen totem. Če pa uro nosite 24 ur na dan in 7 dni v tednu, ne bi bila neposredno povezana z dejavnostjo teka in zato ne bi bila dober totem za aktiviranje vašega alter ega.

Za aktivacijo svoje tekaške osebnosti morda lahko uporabimo posebno zapestnico, ki jo uporabljate samo med tekom, posebne vezalke za tekaške copate ali pa lahek kos osebnega nakita, morda prstan ali verižico.

Ključnega pomena je, da to simbolično opremo uporabljate le, ko se odpravite na trening tek ali ko tekmujete. Vstavitev tega posebnega predmeta v naše tekaško obnašanje je lahko prav poseben in intimen pred začetkom treninga ali dirke.

Kdaj zagnati svoj tekaški alter ego? Zdaj je čas za igro. Ko ste oblikovali svoj tekaški alter ego, se odločili za totem in aktivacijski obred, je čas, da se vživite v to vlogo in pokažete svoj junaški tekaški jaz. Na nov način začnemo vaditi v nezahtevnih situacijah, zato ne ustvarite tekaškega alter ega večer pred glavnim tekom v letu in ga ne poskušajte takoj uporabiti. Namesto tega ga oblikujte med vadbo. Tako kot igralec spoznava lik vloge, ki jo bo odigral v filmu, tudi vi z vadbo bolje spoznavate svoj tekaški alter ego.

Ko obujete čevlje, se vprašajte, kako bi se tega treninga lotil vaš idealni tekaški jaz. Ko težko vstanete iz postelje, da bi opravili jutranji tek, se vprašajte, kako bi se odzval vaš tekaški alter ego. Ali bi vaš junaški tekaški jaz ostal v postelji? Ali pa bi vstal in se lotil dela?

Med treningom si predstavljajte, da ste idealen tekaški jaz, ki ste si ga ustvarili na papirju. Gradite ga vsakič, ko se odpravite na vadbo, in kmalu boste lahko aktivirali in uporabili svoj tekaški alter ego tudi na zahtevnejših tekih in tekmovanjih.

Skrivno življenje našega tekaškega alter ega. Po določenem času bi morali imeti dobro predstavo o tem, kako ustvariti in uporabiti svoj alter ego, da bi svoje tekaške sposobnosti izboljšali - ne, to ni dober izraz ... Da bi tekli še z večjo lahkoto in veseljem.

Najpomembnejše pa je, da lahko svoj drugi, tekaški jaz uporabite za spodbujanje pozitivnega samopogovora, kramljanja s samim seboj. Pogovor v takšni intimni samoti je lahko zdravilen.

Kot je nekoč povedal že Aristotel. Dober človek je lahko sam sebi najboljši prijatelj in uživa v svoji zasebnosti, medtem ko je človek brez vrlin in sposobnosti sam sebi največji sovražnik in se boji samote.

In še najboljša novica, na koncu. Ko se boste prijavili Volkswagen Ljubljanski maraton, vseeno plačate za samo enega človeka. Alter ega častimo mi!