%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

Tekaški center

Če tečemo vsak dan

24. 7. 2023

Piše: Primož Kališnik

Kaj se zgodi: pravzaprav same dobre stvari (in sploh  ni treba teči dan za dnem)

Ja, po maratonu diši. Po našem maratonu, maratonu v Ljubljani. Zato bo treba, če želimo z veseljem prestopiti ciljno črto na Volkswagen 27. Ljubljanskem maratonu, vaditi več.

Ne nujno, da vsak dan, a bomo napisali, kaj se nam zgodi, če tečemo dan za dnem.

Ko tečemo, nekaj postanemo. Tudi, ko tečemo vsak dan ... Doživimo stvari,  ki bolijo, a nas poučujejo. 

Pri teku pa nikoli ne bi smeli pozabiti, da je treba teči dovolj hitro, da pridemo na cilj, a dovolj počasi, da to tudi vidimo.

Tek je izredno priljubljena oblika vadbe,  a je ena od najbolj dostopnih oblik vadbe, temveč tek zahteva tudi minimalno opremo in je razmeroma poceni.

Tek je tudi priročen in prinaša nešteto koristi za vaše fizično in duševno zdravje. Izboljšate lahko zdravje srca in ožilja, krepite mišice, povečate gostoto kosti, povečate samozavest in popravite razpoloženje.

Ob vseh teh in drugih prednostih se zdi logično, da želite teči vsak dan in tako izkoristiti prednosti, ki jih ta šport ponuja. Toda ali je to najboljše za vas?

Kaj se dogaja s telesom, ko vsak dan tečete? To je dobro vedeti,  da se boste lahko odločili, kaj je najbolje za vas.

Vsakodnevnega teka prednosti

Tudi, če tečemo vsak dan, ne  tečemo zato, da bi dodali dneve svojemu življenju, ampak da bi dodali življenje svojim dnevom.

Tek je vadba za celotno telo in prinaša koristi od glave do peta. Občutimo jih tudi pri najbolj doslednem teku - tudi ko tečemo  vsak dan.

Koristi so telesne in duševne, in   vsakodneven  tek odlično vpliva na zdravje srca in ožilja, krepi mišice in moč, lahko izboljša tekaško zmogljivost, pozitivno vpliva na gostoto kosti, pomaga pri vzdrževanju telesne mase, lajša stres in tesnobo in izboljšuje razpoloženje, samozavest in samospoštovanje.

Med tekom se velikokrat pogovarjamo sami s seboj, zlasti med tekmami in težkimi treningi in sijajno je, da tega drugi  večinoma ne slišijo. Te pogovore s seboj imenujemo samogovor. Raziskave so dosledno pokazale, da lahko prava vrsta samogovora izboljša športne dosežke. In počutje v glavi in duši. 

S tekom si sam svoj psiholog in včasih morda tudi psihiater, pravijo.

Ko govorimo telesu govorimo o zdravju

Tek je ena najboljših in najbolj dostopnih aerobnih vadb za zdravje srca. Med tekom se poveča srčni utrip, ki črpa več krvi, kisika in hranilnih snovi v mišice, ki se trudijo. Sčasoma postaneta vaše srce in pljuča močnejša, tako da lahko srce z vsakim utripom prečrpa več krvi.

Z izboljšanjem zdravja srca in ožilja boste morda tekli hitreje in učinkoviteje, morda se boste celo počutili manj zadihane, kot na začetku.. Znano je, da tek krepi zdravje srca in ožilja ter izboljšuje stopnjo umrljivosti, v smeri življenja, seveda.

Tek prispeva tudi k izboljšanju kardio-metabolnih dejavnikov, vključno z zniževanjem krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola. Študije kažejo, da tek znižuje krvni tlak in povečuje holesterol HDL oziroma "dobri" holesterol, kar prispeva k splošnemu zmanjšanju kroničnih bolezni.

Tek je tudi odlična vadba za krepitev mišic, pri kateri se uporablja veliko različnih skupin mišic - od jedra do zgornjega in spodnjega dela telesa. Z dovolj kalorijami in beljakovinami, ki podpirajo raven  aktivnosti, lahko tek pomaga pri izgradnji mišic ter povečuje moč in vzdržljivost. Nekatere mišice jedra in bokov stabilizatorji, povečanje moči teh mišic pa pomaga zmanjšati tveganje za poškodbe in izboljšati tekaško zmogljivost.

Kaj pa hujšanje?

Edina slaba vadba je tista, ki se ni zgodila. Če želite spremeniti svoje telo, morate najprej spremeniti svoj um. Vadba ni nikoli brez napora in kar nekaj, ni prijetna.  Vendar pa tudi bolezni, sladkorna bolezen in debelost niso prijetne stvari..

Tek je lahko koristen dodatek  življenjskemu slogu. Čeprav je izguba telesne mase zapleten proces, je povečana poraba energije vsekakor eden od odločilnih dejavnikov, da izgubljamo telesno maso. Ker je tek učinkovit način za kurjenje kalorij, lahko v kombinaciji z zmanjšanim vnosom kalorij povzroči izgubo ali ohranjanje telesne teže.

Tek pozitivno vpliva celo na v kosti., kot  aktivnost z velikim naporom obremenjuje v kosti, kar jih spodbuja, da odlagajo več mineralov in postanejo močnejše. Tek poveča tudi proizvodnjo hormona parathormona in kalcitriola, ki spodbujata telo, da tvori več kostnih celic.

Tek dokazano poveča vsebnost mineralov v kosteh pri mladih športnikih. Če tečemo na dolge  to ugodno vpliva na mineralno gostoto kosti tudi v starosti. Pri starejših tekačih na dolge proge tek ohranja mineralno gostoto kosti.

Koristi za duševno zdravje

Tek je v 90 odstotkih delo na duši - to je zelo primerna misel in morda najbolj znan tekaški citat, ki opisuje mentalno plat teka. Ne glede na to, ali pospešujete svoj tempo ali razdaljo, vaše telo lahko teče le tako hitro ali tako daleč, kot vaši možgani verjamejo, da je mogoče. Vprašajte kateregakoli športnika: in povedal vam bo, da je duševna trdnost prav tako pomembna kot telesna moč.

Tek ni izjemen  le za vaše fizično zdravje, ampak ima veliko koristi tudi za našo glavo, torej za  duševno zdravje. Gibanje na prostem  je odličen način za lajšanje stresa in tesnobe. Tako antidepresivi kot terapija s tekom pomenita učinkovito zdravljenje za mnoge ljudi z depresijo in anksioznimi motnjami.

Če tečemo, se izboljšajo tudi  razpoloženje, samozavest in samospoštovanje. Zaradi tekaškega napora se v možganih sproščajo beta-endorfini, ki naj bi bili ključni posrednik pri hipokampalni nevrogenezi. To povzroča dober občutek po teku in prispeva k splošnemu zdravju možganov in  izboljšuje spomin in miselne  funkcije.

Tek je tudi izredno ciljno usmerjen šport in doseganje cilja, opravljanje nečesa novega ali nečesa, za kar nismo mislili, da je mogoče, je dober občutek.

Tudi to pripomore k občutku samozavesti, ponosa in produktivnosti.