%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

Tekaški center

Ali alkohol škoduje športnim dosežkom?

26. 10. 2023

Piše: Primož Kališnik

Alkoholne pijače so še posebej razširjene v športu in družbi. Kakšen vpliv imajo na športno zmogljivost in okrevanje po naporu

Alkohol in šport je večna tekma, predvsem med ljubiteljskimi športniki. Po vsem svetu in svoje strokovno mnenje o tem je predstavilo tudi ugledno Švicarsko društvo za športno prehrano.

Alkoholne pijače so luksuzni izdelek in zato ne veljajo za nujno potrebne. Vendar so del številnih kultur. Uživanje alkohola pogosto velja za zdravju škodljivo. To nedvomno drži v primeru prekomernega uživanja, manj pa za pitje v manjših količinah. S prehranskega in fiziološkega vidika je kalorična vrednost alkohola (7 kcal/g) višja od kalorične vrednosti ogljikovih hidratov (4 kcal/g) in beljakovin (4 kcal/g).

Alkoholna pijača lahko glede na svojo vrsto vsebuje dodatna hranila. Medtem ko je rdeče vino vir antioksidantov, pivo poleg alkohola vsebuje tudi ogljikove hidrate, nekatere vitamine in minerale.

Alkoholne pijače zato lahko hitro povečajo količino zaužite energije.

Misija nemogoče - šport brez alkohola?

Uživanje alkohola je stalnica številnih kultur. Alkoholne pijače so vedno prisotne tudi v športu, na primer šampanjec za praznovanje velike zmage. Žal je popivanje (kar je strokovno povedano  uživanje več kot 60 g alkohola naenkrat) razširjeno tako med moškimi in športnimi ekipami.

Poleg vpliva na splošno zdravje je treba pri alkoholu v športu upoštevati tudi količino in okoliščine. Količine, manjše od 0,5 g alkohola na kilogram telesne teže, verjetno ne bodo negativno vplivale na proces okrevanja.

Kako alkohol vpliva na športne dosežke

Še pred nekaj desetletji je alkohol dejansko veljal za sredstvo, ki izboljšuje športno zmogljivost, dokler ni American College of Sports Medicine v svojem stališču poudaril njegov morebitni negativni vpliv na športno zmogljivost. 

V dokumentu, objavljenem leta 1982, je bilo ugotovljeno, da lahko uživanje alkohola pred telesnim naporom zmanjša tako moč kot vzdržljivost. Vendar se je zdelo, da alkohol zelo malo vpliva na največjo porabo kisika, srčni utrip in utripni volumen ter na prekrvavitev mišic, pa tudi na   parametre dihanja.

Vendar so poznejše študije pokazale, da lahko že majhno ali zmerno uživanje alkohola pred vadbo negativno vpliva na vzdržljivost.

Kot se pogosto dogaja, druge ugotovitve kažejo, da uživanje alkohola pred vadbo nima negativnih (pa tudi ne izboljševalnih) učinkov na zmogljivost. Ta odstopanja so verjetno posledica razlik v količini alkohola, protokolih obremenitvenih testov in individualnih ravneh tolerance za alkohol pri testnih osebah.

Čeprav uživanje alkohola ne vpliva vedno negativno na zmogljivost, je očitno smiselno, da se pred treningom ali tekmovanjem izogibamo alkoholnim pijačam in se osredotočimo na ukrepe, ki izboljšujejo zmogljivost.

Preprosto povedano - da živimo čim bolj športno.

Vplivi na proces okrevanja

Vpliv alkohola na proces okrevanja je specifičen za vsakega posameznika in je odvisen od številnih dejavnikov. Količina in čas uživanja alkohola po vadbi ali čas okrevanja, ki je na voljo pred naslednjim tekmovanjem/treningom, so le nekateri primeri.

Na splošno akutno uživanje alkohola v fazi okrevanja različno močno vpliva na delovanje imunskega sistema, sintezo beljakovin, ravnovesje tekočin in dopolnjevanje zalog ogljikovih hidratov.

Alkohol je diuretik. Vsakdo, ki uživa alkoholne pijače po dolgi vzdržljivostni vadbi v vročih razmerah, tvega, da se ne bo mogel ustrezno rehidrirati. To lahko negativno vpliva na proces okrevanja. Visoka raven uživanja alkohola lahko posredno vpliva tudi na okrevanje.

Če pijače, bogate z beljakovinami ali ogljikovimi hidrati, nadomestimo z alkoholnimi pijačami, telo ostane prikrajšano za ključna hranila, ki jih potrebuje za okrevanje. Strokovnjaki so opozorili tudi na negativen vpliv alkohola na rast mišic.

Količina zaužitega alkohola v raziskavah je bila tako velika, da ni jasno, kakšen učinek bi imele manjše količine.

Treba je poudariti tudi vpliv alkohola na kakovost spanja. Ne glede na zaužito količino nam alkohol pomaga hitreje zaspati in izboljša prvo polovico spanja, vendar pa potem  povzroči motnje v drugi polovici spanja, ki so lahko zelo moteče.

Vemo pa, kako pomemben je pri športu dober spanec.

                                                                                ***

Kljub omejenemu številu znanstvenih študij je jasno, da je uživanje alkoholnih pijač - ne glede na socialne vidike - le redko koristno za športno zmogljivost ali okrevanje.

Nanje lahko celo neposredno ali posredno negativno vpliva.