%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

Tekaški center

4 razlogi za trening moči za tekače

21. 9. 2022

Tekač in vaje za moč, nekaj kar ni na prvem mestu pri tekaču in se sprašuje na način: »Ali ni dovolj, da tečem, sedaj moram pa še za moč poskrbeti?«. Spodaj navajamo nekaj dejstev, ki vas bodo prepričale, da boste vsaj začeli razmišljati o možnosti izvajanja vaj za moč. :)

Izboljša ekonomičnost teka

Na Ljubljanskem maratonu bodo najhitrejši tekači na 10 km tekli okrog pol ure, maratonci pa dobri dve uri. Povprečen maratonec pa bo tekel okrog štiri ure. Kaj nam ta podatek pove? Da potrebujemo vzdržljive in močne mišice, ki nas bodo morale držati pokonci in nam pomagale do čim bolj ekonomičnega teka. Z močnimi in vzdržljivimi mišicami bo konec bolečin v križu v zadnjih kilometrih!

Izboljša hitrost

Vsak tekač tekmuje sam s sabo in želi izboljšati svoj prejšnji rezultat. Če želimo izboljšati čas, moramo biti hitrejši. Za višjo hitrost potrebujemo mišice, ki bodo proizvajale kar se da veliko moči, obenem pa bodo to lahko izvajale skozi celoten tek.

Krepi sklepe, vezi in mišice

Tek spada med športe, kjer se ustvarjajo velike sile na telo, predvsem na noge in hrbtenico. Telo ima naravno obrambo pred visokimi silami! Močne mišice stabilizirajo sklepe in ublažijo udarce. Poleg tega močne mišice poskrbijo za močnejše (bolj trdne) kosti in vezi.

Zmanjša možnost poškodb

Zaradi ponavljajočih se gibov se pri tekačih velikokrat pojavijo poškodbe zaradi preobremenitve. Do teh preobremenitev pride zaradi mišičnega neravnovesja, zato je pomembno, da okrepimo tudi mišice, za katere bi mislili, da jih med tekom ne potrebujemo.

No, upamo, da smo vas prepričali v razmislek o vajah za moč.  :)

Primeri vaj

Prilagamo nekaj primernih vaj, ki naj jih izvaja vsak tekač, začetnik ali pa tisti, ki je že stari maček:

  • Sklece (močan trup in ramenski obroč pomaga pri lepši tehniki teka), SLIKA
  • Dead bug/mrtvi žužek (ni zgolj vaja za čvrst trup, kot npr. plank/deska, ampak je potreben tudi nadzor nad mišicami),
  • Dvig bokov/mali most (ritne mišice držijo tekača pokonci med tekom),
  • Dvig na prste v počepu (mečne mišice so ene izmed najpomembnejših tekaških mišic).

Zgoraj napisane vaje so zgolj osnovne, vsako vajo je potrebno prilagoditi posamezniku.

Jan Grum
Dipl. fiziot.