%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

novice

Tecite! Po pameti.

29. 5. 2023

Priprav na tekmo se je treba lotiti po pameti, ne na pamet. Predvsem je najbolje, da si najprej poiščete tekaškega trenerja, ki ga zagotovo najdete v bližnjem športnem društvu ali pa malo pobrskajte po spletu. Odlične tekaške priprave v sodelovanju z našim partnerjem Intersportom recimo pripravljajo Urbani tekači. Pod strokovnim nadzorom usposobljenega trenerja boste vadili varneje in predvsem bolj učinkovito. Napredek ni namreč bistven le, ko gre za rezultat, pomemben je za motivacijo. Če pa želite vaditi sami, poiščite dober vir in se oborožite s pripomočki, ki vam bodo v pomoč pri spremljanju napredka: pametne ure, mobilne ali spletne aplikacije, strokovna literatura in predvsem »poslušanje« svojega telesa.

Ne glede na to, katero razdaljo ste se odločili preteči, najmanj teh 5 korakov morate narediti:

1. Opremite se z dobrimi viri ali trenerjem: tako se boste izognili tveganjem, od poškodb do slabe motivacije. Naj vas začetni zagon ne zapelje, da v veliki želji ne pregorite.

2. Naredite tekaški načrt, ki vam bo vlival motivacijo in zadovoljstvo. Vodite dnevnik, lahko je elektronski ali pa uporabite beležko, tako boste lahko sledili ciljem in spremljali napredek. Veliko manjša verjetnost je, da ne boste izpuščali treningov.

3. Posvetite se svojem zdravju. Poslušajte telo, bodite pozorni na znake, ki vam jih daje in ne bodite preveč pogumni. Svetujemo, da pred začetkom opravite sistematski pregled, enako storite kak teden pred maratonom. 

4. Upoštevajte tekaško zapoved: ogrevanje, tek, raztezanje! Lahko si privoščite tudi masažo, če čutite, da jo vaše mišice potrebujejo. 

5. Pravilna in raznovrstna prehrana, dovolj tekočine in spanja. Tudi to sodi med zapovedi, ki vodijo k uspehu. 

Še nekaj o opremi. Zdaj je čas za izbiro športnih copat za zmagovalne kilometre. Ne pozabite, tekli boste po asfaltu, torej morajo imeti dobro blaženje in hkrati podpirati stopalo in upoštevati individualnost. Letošnji maraton je že 27. po vrsti, a še vedno na startu srečamo kakega tekača, ki se tja odpravi s povsem novimi copati. 

Pred nami so peklenski dnevi, zato bodite pozorni tudi na oblačila, naj bodo primerna za vroče vreme, poskrbite za zaščito pred soncem in ne pozabite na trenje, ki ob vlagi, ki je v zraku, lahko prepelje do nadležnih odrgnin.