%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

novice

Pomen hidracije športnika

4. 10. 2023

Dehidracija povzroči padec volumna plazme, kar pomeni, da se po telesu lahko prenaša manj kisika. Posledica tega je povišanje telesne temperature, ki je povezano s povečano razgradnjo mišičnega glikogena in lahko povzroči prezgodnjo utrujenost. Nižja vsebnost natrija v plazmi je povezana z izgubo elektrolitov v znoju. Telo mora biti med vadbo ves čas hidrirano, da zagotovimo optimalne kognitivne in koordinacijske funkcije. Pri znojenju ne pride samo do izgube vode, temveč tudi do izgube nekaterih vitaminov in mineralov, predvsem natrija, kalija, pa tudi magnezija in klora. Zato je pri aktivnostih, ki trajajo več kot eno uro, priporočljivo uživati tekočino, obogateno ne samo z OH, temveč tudi z elektroliti . Pomembno je, da trening že začnete dovolj hidrirani. Med samim treningom, ki traja več kot 60 minut popijte 400 – 800 ml športne pijače/uro oz. 150 – 250 ml na vsakih 15 – 20 minut. Tega priporočila se poskušajte držati tudi, če niste žejni. Nikakor pa ne pijte preveč in se ne nacejanje s tekočino, saj so posledice lahko usodne!

Crown Sport Nutrition je razvil več vrst hidracijskih napitkov:

HyperDrink 45 in 90: je napitek v prahu najvišje kakovosti, idealne sestave ogljikovih hidratov, natrija in hranilnih snovi, potrebnih za izboljšanje učinkovitosti tako na treningih kot na tekmovanjih. V 500 ml boste zaužili 45 ali 90 g ogljikovih hidratov in dodatno zalogo natrija (približno 208 mg v 90 g različici in 235 mg v 45 g različici).

Isodrink & Energy: zagotavlja vse potrebne sestavine ne le za vzdrževanje, ampak tudi za izboljšanje učinkovitosti na treningih in tekmovanjih. Sestavljen je iz mešanice ogljikovih hidratov v razmerju 2:1:1 (maltodekstrin: dekstroza: fruktoza), z dodatkom aminokislin z razvejano verigo (BCAA) in L-glutamina.

Pro Salt kapsule: vsebujejo visoko vsebnost natrija, to je 310 mg na kapsulo. Vsaka kapsula vsebuje še kalij, kalcij, magnezij in klorid. Minerali so v obliki dobro biorazpoložljivih organskih soli (citrati in glukonat). Kapsulo lahko popijete s požirkom tekočine ali pa pretresete v izotonik in tako popijete med vadbo.

Vsi izdelki Crown Sport Nutrition nosijo protidopinški certifikat Informed-Sport.

Uporabite kodo LM25 za 25 % popust pri nakupu izdelkov v www.vitalgo.si. Koda velja do 6.11.2023.