%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

novice

Novosti na letošnjem maratonu

18. 9. 2023

Vas zanima, kaj bo novega na letošnjem VW Ljubljanskem maratonu? Novosti bo več, dosedaj razkrite pa smo združili v eno novico, ki jo bomo sproti dopolnjevali.

Sprememba urnika!

Posebej vas želimo opozoriti na spremembo urnika starta Garmin 10 km. Ta bo kmalu po startu maratoncev in polmaratoncev, zato se boste v startne prekate morali razporediti hkrati z maratonci, a na drugi lokaciji. Podrobnosti še sledijo.

Spemenjeno je mesto starta!

Med pomembne novosti letošnje izvedbe izpostavljamo novo mesto starta, ki bo na Trgu Ajdovščina. S premikom tem zagotavljamo lažji dostop do startnih prekatov, večjo preglednost za tekače in fotografe, več prostora za spremljevalčne aktivnosti, tudi za najglasnejši začetek maratonov na svetu. Zato so nekoliko spremenjene tudi proge na 42/21 km v Rožni dolini, desetkilometrska pa je čisto nova!

Uporaben nahrbtnik

Vsak tekač bo letos za darilo prejel prostoren nahrbtnik, ki ga bo uporabil za potrebe shranjevanja svoje opreme v maratonski garderobi, kasneje pa bo zagotovo prišel prav tudi v drugačnih oblikah uporabe.

Tekaški center

Na spletni strani smo za vas pripravili novo rubriko Tekaški center, kjer boste lahko bogatili svoje tekaško znanje in poskrbeli za dodatno motivacijo. V sodelovanju z izkušenimi avtorji in pod vodstvom Primoža Kališnika, za vas pripravljamo vsebine, ki vam bodo v pomoč pri pripravi na maraton in jih ne boste našli nikjer drugje.

Sejem Tečem (pozor, sprememba!)

Sejemski del maratona letos selimo v športno dvorano Arena Stožice, pravzaprav v njen prostoren predprostor, tako imenovani "zeleni ring". Ta med drugim zagotavlja lahko in hitro dostopnost (peš, s kolesom, avtobusom), veliko število parkirišč, več razstavnih površin, mi pa se bomo potrudili za kakovostno in bogato sejemsko ponudbo.

Druženja na tekaških dogodkih

Predstavili se bomo na večjih slovenskih tekaških dogodkih in s pomočjo masažnih krem našega partnerja Pernaton, udeležencem ponudili brezplačno masažo. Opazili ste nas lahko že na Malem kraškem maratonu v Sežani, kmalu nas boste na Istrskem maratonu v Izoli, v nadaljevanju sezone pa še na Nočni 10ki na Bledu, Maratonu treh src v Radencih, Bovec maratonu v Bovcu in Konjiškem maratonu v Slovenskih Konjicah. Vseeno pa se bomo srečevali tudi na nekaterih klasičnih tekaških druženjih.

"Finisher" majica

Tradicija veleva, da vsak, ki preteče celotno dolžino maratona, v cilju prejme spominsko tekaško majico. Tudi na VW Ljubljanskem maratonu se držimo tega in vsako leto pripravimo novo izvedbo majice. Tokrat smo se povezali s kranjskim podjetnem Eurocom, ki pri nas zastopa blagovno znamko Peak.

Zlati znak VW Ljubljanskega maratona

Po nekaterih ocenah na svetu vsako leto organizirajo med 2500 in 4000 maratonov. Med njimi jih je 238 letos izbrala v vključila v svoj koledar tudi Svetovna atletska federacija (WA, IAAF) in jih razvrstila po stopnjah. Najvišjo, to le platinasto stopnjo so prejeli največji maratoni, kot so London, Berlin, New York..., VW Ljubljanski maraton pa so uvrstili med zlate. Program Label vključuje 14 maratonov z oznako Platinum, 25 maratonov z oznako Gold (in še 13 drugih cestnih tekmovanj), 41 maratonov z oznako Elite (in še 25 ostalih tekmovanj) ter še 59 maratonov z osnovno oznako. Vsi so iz 53 držav in vseh šestih geografskih območjih.

Organizatorji imajo glede na znak tudi različne obveznosti, ki so na eni strani povezane z udeležbo vrhunskim tekačev in tekačic, na drugi strani pa morajo zagotoviti predpisane standarde organizacije in izvedbe ter vrsto nalog, povezanih s trajnostjo.

Sprememb, novosti in presenečenj bo še nekaj, zato nas spremljajte tule in na družbenih omrežjih, berite pa tudi naš novičnik, ki ga prejmete v svoj elektronski predal.