%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

Že 12.000 tekačev na Volkswagen 27. Ljubljanskem maratonu

Slab mesec dni pred Volkswagen 27. Ljubljanskim maratonom, ki bo v nedeljo, 22.10.2023,  je na 42, 21 in 10 kilometrov prijavljenih že 12.000 tekačev. To je kar 20 % več kot jih je na največji tekaški prireditvi pri nas nastopilo lani.

Na najdaljši razdalji je prijavljenih več kot 2.000 tekačev, navdušuje pa tudi dejstvo, da skoraj tretjina tekačev pa prihaja iz tujine.

Cenejša prijava na Volkswagen 27. Ljubljanski maraton je možna le še danes do polnoči, 24. 9. 2023. Sicer pa bodo prijave odprte 10. 10. 2023.

Že več kot 5000 tekačev na VW 27. Ljubljanskem maratonu

Do izteka prvega prijavnega obdobja sta še dva dneva. To se izteče 30. junija, ko se lahko tekači in tekačice na največji tekaški dogodek pri nas prijavljate po najnižnih cenah – 50 evrov za 42 in 21 km.

Veseli nas, da se je pred koncem tega obdobja na tekaški praznik v prestolnici prijavilo že več kot 5000 tekačev. Kar 35 odstotkov tekačev prihaja iz tujine, iz več kot 30 držav. Spodbuden pa je tudi podatek, da je ta trenuntek na najdaljši razdalji, na 42 kilometrov, prijavljenih že več tekačev in tekačic kot ji je stalo na štartu lanskoletnega dogodka.

Najnižje cene za udeležbo na VW 27. Ljubljanskem maratonu lahko torej izkoristite še do 30. junija 2023.

V drugo prijavno obdobje vstopamo 1. julija 2023, trajalo pa bo do 31. avgusta. Cena prijavnine za teke na 42 in 21 km bo v tem obdobju za 10 evrov višja – 60 evrov.

Zlati znak, zagotovilo za vrhunsko tekaško izkušnjo in vrhunske rezultate

Organizatorji se bodo tudi letos zagotavljali pogoje, skladne z zahtevami za zlati znak Mednarodne atletske zveze. Vrhunske cestne tekaške preizkušnje pri Mednarodi atletski zvezi namreč ločijo v štiri kategorije, vsaka ima svoj znak: znak Mednarodne atletske zveze, elitni znak, zlati znak in platinasti znak, ki ga prejmejo le največji svetovni maratoni.  Zlati znak je torej zagotovilo, da je tekmovanje skladno s strogimi zahtevami Mednarodne atletske zveze in prav vsem tekačem omogoča vrhunske tekaške pogoje in vrhunsko tekaško izkušnjo in tekaške rezultate.

"Naša strateška odločitev je skrbeti, da tekačem iz leta v lepo ponujamo čim boljše pogoje za tek in vrhunsko tekaško izkušnjo. Zlati znak je dokaz, da smo pri načrtovanju aktivnosti  in izvedbi ambiciozni in da dosegamo najvišje kriterije organizacijske odličnosti. VW Ljubljanski maraton na ta način pridobiva na ugledu doma in v tujini. To potrjuje tudi  število prijavljenih tekačev. Še nikoli doslej se v tem obdobju nismo mogli pohvalliti s kar 3500 prijavljenimi tekači, od tega jih je kar 43 % iz tujine," je ob prejemu zlatega znaka Mednarodne atletske zveze poudaril Danilo Ferjančič, predsednik organizacijskega komiteja VW Ljubljanskega maratona.

Na svetu je namreč 38 tekov s to oznako, v Evropi pa jih zlati znak nosi le osem, med njimi je tudi VW Ljubljanski maraton.

Mednarodna atletska zveza sicer podeljuje 4 znake, s katerimi označujejo kakovost izvedbe cestnih tekov: label, elite, gold in platinum. Najvišjo, platinasto oznako nosijo največji in najbolj prepoznavni maratoni na svetu, takih je petnajst, na seznamu pa so med drugim londonski, newyorški, bostonski, berlinski in drugi.

Oznaka ni trajna, ustreznost in izpolnjevanje pogojev za izbrani znak vsakič znova preverjajo neodvisni presojevalci.

Več o oznakah si lahko preberete na tej povezavi: worldathletics.org.

30. junija se izteče cenejši rok za prijavo na Volkswagen 27. Ljubljanski maraton

Prijave na 27. Volkswagen Ljubljanski maraton, ki bo 21. in 22. oktobra 2023, so cenejše še do konca junija, v nizu novosti, ki jih napovedujejo organizatorji, pa je tudi start daljših tekov na Trgu Ajdovščina.

Cena na 42 in 21 kilometrov je 50 evrov, na Garmin 10 kilometrski tek pa se lahko tekači prijavijo za 45 evrov. V startnem paketu bodo tekači poleg startne številke z merilnim čipom prejeli tudi funkcionalen športni nahrbtnik. Kot je že v navadi, bo prevzem startnega paketa možen na sejmu Tečem, ki bo svoja vrata odprl štiri dni pred dogodkom.

Sočasno s prijavami na najdaljše teke, so odprte tudi prijave na najkrajši tek na VW 27. Ljubljanskem maratonu. Na Lumpi tek za otroke, rojene do vključno leta 2018, lahko starši otroke prijavijo brezplačno.

Nov start, spletno stičišče tekaškega znanja in srečanja v živo

Največja novost letošnje izvedbe VW Ljubljanskega maratona je nov štartni prostor. Ta bo na Trgu Ajdovščina, s čimer bodo organizatorji tekačem zagotovili lažji dostop do štartnih prekatov in samega štarta, gledalcem pa boljše možnosti za ogled najbolj energičnega štarta, ki mu bodo ritem tudi letos narekovali The Stroj Machine. Zaradi te spremembe, bodo spremenjene tudi trase tekov. Te so že objavljene na uradni spletni strani Ljubljanskega maratona vw-ljubljanskimaraton.si.

Na spletni strani so zbrani vsi ključni podatki o tekih, poleg tega pa lahko uporabniki na spletišču najdejo tudi novo rubriko /Tekaški center/, kjer bodo lahko bogatili svoje tekaško znanje in poskrbeli za dodatno motivacijo. Vsebine, ki bodo tekačem v pomoč pri tekaških pripravah, nastajajo v sodelovanju z izkušenimi avtorji.

Med novosti sodi tudi možnost prijave na VW Ljubljanski maraton na večjih partnerskih tekaških dogodkih po Sloveniji pa tudi v tujini. Poleg možnosti prijave bodo na uradni stojnici VW Ljubljanskega maratona poskrbeli za dodaten tekaški zagon s strokovnimi masažami.

Približujemo se številki 300.000 tekačev

Ciljno črto prvega Ljubljanskega maratona leta 1996 je preteklo nekaj manj kot 700 tekačev. Lani jih je različno dolge proge preteklo 17.000, skupaj v 26 letih pa skoraj 270.000. Želja organizatorjev je, da bi na 27. VW Ljubljanskem maratonu presegli lanskoletno udeležbo in se čim bolj približali številki 300.000. Zato sledijo zavezi in krepijo aktivnosti, s katerimi želijo nad tekom navduševati različne generacije, nagovarjati tekače ne le doma, temveč tudi v tujini, ter iz dogodka v dogodek izboljševati kakovost izvedbe za vrhunsko tekaško izkušnjo.

Več informacij na: vw-ljubljanskimaraton.si

Za vprašanja smo vam na voljo: info@timingljubljana.si, marusa.kiosk@gmail.com ali 051 681 111.