Volkswagen 23. Ljubljanski maraton

28. oktober 2018

Spremljevalni program


ČETRTEK, 25.10.2018

Pušeljc gorskih tekov: O klancih in drugi hrani za dušo

Pušeljc gorskih tekov sestavljajo 4 posamezni teki skozi leto, ki jih simbolizirajo 4 čudoviti vrhovi: Črna prst, Porezen, Blegoš in Ratitovec. Gorništvo je že v našo folkloro zapisal Jakob Aljaž in od tedaj so obiski gora sinonim za duševno sprostitev, nabiranja novih moči, raziskovanja, in konec koncev tudi dokazovanja. Zakaj so hribi mistični in kako jih lahko dosežemo kot gorniki ali tekači? Zakaj so strahospoštovanja pred večino ravninskih tekačev? Na vsa ta vprašanja vam bomo odgovorili organizatorji, tekači in izkušeni gornik.

17.30-18.00

Mitja Samardžija Pavletič: Kako učinkovito trenirati

Sodobna družba je sedeča družba in za ohranjanje zdravja, kot tudi za kakovostnejše preživljanje prostega časa ljudje izkoriščamo različne možnosti športnega udejstvovanja.

Ena najbolj pogostih vsebin rekreacije je tek. Gre za za evolucijsko gledano osnovni gibalni vzorec, odlikuje ga enostavnost gibalne akcije, nizka cena za udejstvovanja itn.

Ob tem se postavi vprašanje koliko je teka koristno in koliko ne, kje je cona udobja in kje se povečuje tveganje, kako prepoznavamo dejavnike tveganja, kako se zaščititi pred poškodbami, kako načrtovati itn......

18.00-18.30
Priprave Ljubljanskega maratona: Predstavitev projekta

Projekt Priprave je tekaška skupnost, ki omogoča, da Ljubljanski maraton živi skozi celo leto. Udeležba na Ljubljanskem maratonu zahteva celovito pripravo. Trenerji projekta bodo predstavili Priprave, njihovo vizijo in delo. Na 4 lokacijah skrbijo za tekaške treninge, treninge moči in gibljivosti, organizirajo brezplačne skupinske teke in druge dogodke, ki se jih lahko udeleži vsakdo. Projekt Priprave združuje tekače, tvori medsebojno povezanost in motivacijo. Spoznajte projekt PRIPRAVE in se mu pridružite!

18.30-19.00

PETEK, 26.10.2018

Janja Lavbič, dipl.kin. in Aljaž Valič, mag.kin.: Uporaba sodobnih sistemov za spremljanje regeneracije in preprečevanje pretreniranosti pri športnikih

Predavanje bo namenjeno predstavitvi tehnoloških sistemov, ki na podlagi variabilnosti srčne frekvence ugotavljajo stopnjo regeneracije ter ukrepom, ki so iz vidika načrtovanja trenažnega procesa smiselni za preprečevanje pretreniranosti predvsem pri rekreativnih športnikih.

17.00-17.30

Pušeljc gorskih tekov: 7 zlatih pravil gorskega teka

Pušeljc gorskih tekov sestavljajo 4 posamezni teki skozi leto, ki jih simbolizirajo 4 čudoviti vrhovi: Črna prst, Porezen, Blegoš in Ratitovec. Starosta med njimi je tek na Črno prst, ki je uradno prvi gorski tek v Sloveniji. Skupaj vse prireditve v Pušeljcu so bile organizirane kar 74 krat! V teh izvedbah se je nabralo nemalo izkušenj pri organizatorjih in njihovih udeležencih. Te izkušnje smo povzeli v 7 zlatih pravil, ki smo jih pripravljeni deliti z vami.

17.30-18.00

Blaž Kavčič: Tehnika teka s praktičnim prikazom vaj

Predstavitev ključnih detajlov, na katere moramo biti pozorni pri tehniki teka. Predavanje bo vsebovalo tudi praktične vaje tako, da bo vsak sam lahko preizkusil, kaj je ključ do hitrejšega in bolj zdravega teka.

18.00-18.30
Priprave Ljubljanskega maratona: Predstavitev projekta

Projekt Priprave je tekaška skupnost, ki omogoča, da Ljubljanski maraton živi skozi celo leto. Udeležba na Ljubljanskem maratonu zahteva celovito pripravo. Trenerji projekta bodo predstavili Priprave, njihovo vizijo in delo. Na 4 lokacijah skrbijo za tekaške treninge, treninge moči in gibljivosti, organizirajo brezplačne skupinske teke in druge dogodke, ki se jih lahko udeleži vsakdo. Projekt Priprave združuje tekače, tvori medsebojno povezanost in motivacijo. Spoznajte projekt PRIPRAVE in se mu pridružite!18.30-19.00

SOBOTA, 27.10.2018

Pušeljc gorskih tekov: 7 zlatih pravil trail teka

Pušeljc gorskih tekov sestavljajo 4 posamezni teki skozi leto, ki jih simbolizirajo 4 čudoviti vrhovi: Črna prst, Porezen, Blegoš in Ratitovec. Skozi leta organizacije so naši teki spreminjali dolžine in višine ter nekateri odrasli v prave traile. Marsikdo se vpraša, kakšna je pravzaprav razlika med gorskim tekom in trailom? Tudi mi smo se in prišli do presenetljivega odgovora. Povzetek smo strnili v 7 zlatih pravil trail teka v katerih se skriva odgovor na prvotno vprašanje. Te vam bomo ob razkrili ob pogostitvi s pravim domačim šmornom.

10.30-11.00

Blaž Kavčič: Tehnika teka s praktičnim prikazom vaj

Predstavitev ključnih detajlov, na katere moramo biti pozorni pri tehniki teka. Predavanje bo vsebovalo tudi praktične vaje tako, da bo vsak sam lahko preizkusil, kaj je ključ do hitrejšega in bolj zdravega teka.

11.00-11.30

Janja Lavbič, dipl.kin. in Aljaž Valič, mag.kin.: Uporaba sodobnih sistemov za spremljanje regeneracije in preprečevanje pretreniranosti pri športnikih

Predavanje bo namenjeno predstavitvi tehnoloških sistemov, ki na podlagi variabilnosti srčne frekvence ugotavljajo stopnjo regeneracije ter ukrepom, ki so iz vidika načrtovanja trenažnega procesa smiselni za preprečevanje pretreniranosti predvsem pri rekreativnih športnikih.

11.30-12.00

Rijeka.run: Nagradna igra za prijavnino

23. festival teka v Reki, v sklopu katerega potekajo teki  na 42km, 24km, 10km, 6km, štafeta, otroški tek in tek  na 539 stopnic. Organizator bo izvedel nagardno igro, v kateri zmagovalec dobi startnino.

12.00-12.30
Bogomir Dolenc: 42 maratonov v 42 dneh, dobrodelni projekt za male viteze 

Športno - dobrodelni projek je bil največji tovrstni projekt v letu 2018 v Sloveniji. S projektom, v katerem je tekač Bogomir Dolenc odtekel dvainštirideset (42) zaporednih maratonov, se je združevalo rekreacijo, šport, gibanje in dobrodelnost.

12.30-13.00

Beno Arnejčič: Tek in beg

Arnejčič ne pravi “tečem, torej sem”, ampak pravi, da je tek “njegova pesem, njegov samogovor, njegova vest, ki brenka na podzavestne strune njegovega življenja”. Opozarja, da knjiga, ki jo bo predstavil, ni vodnik za zdrav življenjski slog ali še eden od duhovnih priročnikov, prav tako ni prispevek k terapevtskemu izobraževanju. Namenja jo vsem pogumnim, odločnim in vztrajnim posameznikom, da obujejo tekaške copate in stečejo svoji svobodi in samozavesti naproti.

13.00-13.30
  13.30-14.00
Priprave Ljubljanskega maratona: Okrogla miza s tekači

S štirimi različnimi profili tekačev, ki se pripravljajo na Ljubljanski maraton, se bomo pogovarjali o njihovih začetkih teka, motivaciji, vzponih in padcih. Slišali bomo zgodbo tekača začetnika in dramo ultramaratonca. Kako doživljajo tekaške kilometre skozi njihove oči? Kaj jim je tek dal in kaj vzel? Zgodbe tekačev, v katerih se boste zagotovo našli tudi sami. Okrogla miza vabi na posluh.

14.00-15.00

Jakob J. Kenda: Apalaška pot: 3500 kilometrov hribov in Amerike

Jakob J. Kenda, sicer najbolj znan kot prevajalec Harryja Potterja, je lani kot prvi Slovenec prehodil 'mater vseh poti': Apalaško pot, ki gre 3500 kilometrov daleč prek 14 držav na vzhodu ZDA, pri čemer napravi 142 kilometrov skupnega vzpona. Dolgi pohod je nanj napravil močan vtis tudi zato, ker se ta steza vije po t. i. resnični Ameriki, o kateri vemo tako zelo malo, čeprav nam je Slovencem še kako blizu. O svojem podvigu je tako napisal potopisni roman, ki ga bo predstavil v pogovoru z Marjanom Žiberno, temu pa bo sledilo podpisovanje knjig; knjigo bo po predstavitvi seveda mogoče tudi kupiti.

15.00-15.30
 

Urban Praprotnik: Tekovadba

Intersportov tekaški trener Urban Praprotnik je letos poleti tekel z otroki iz petih vrtcev in jih pripravil za Lumpi tek. Povedal nam bo, kako na preprost način otroke motiviramo za tek. Pravi, da je veselje do gibanja raziskovanje.

15.30-16.00

Katja Kegl Vencelj: Nova rekorderka Slovenske planinske poti

Ženski rekord 600 kilometrov dolge Slovenske planinske poti s 45 tisoč višinskimi metri vzpona od Ankarana do Debelega rtiča je to poletje padlo 27. avgusta. Postavila ga je Katja Kegl Vencelj in tako za tri dni izboljšala časovnico Anje Klančnik, ki jo je rekordno premaknila 14. avgusta letos. Po štirih letih ji je uspelo! Več o izkušnji, ki jo je močno utrudila, a izjemno obogatila in vedno znova ganila, koliko čudovitih ljudi jo obkroža, pa v predavanju z ultratekačico.

16.00-17.00
Pogovor o zdravju tekačev z gosti : dr. Lovro Žiberna, strokovni sodelavec Slovenske antidoping organizacije in dr. Petra Zupet, vodja zdravstvene službe na Ljubljanskem maratonu in zdravnica Inštituta medicine športa, vodi Marjan Žiberna

17.00-18.00
OTVORITEV VOLKSWAGEN 23. LJUBLJANSKEGA MARATONA  z nagovorom župana g. Zorana Jankoviča in predsednika Ljubljanskega maratona Andreja Razdriha, vodi Gregor Janežič 18.00